Vernietiging van Franse wijn

We hebben het er al eerder over gehad. De Franse wijn productie heeft record hoogtes bereikt, maar de afzetmarkt krimpt. De Franse overheid is aan het kijken of ze de vernietiging van wijngaarden en dus wijn productie kan steunen.

Vorige maand heeft de Franse overheid aangekondigd om 30.000ha te ontwortelen en op deze wijze de vraag en aanbod meer in evenwicht te brengen. De regering trok €120 miljoen uit om 30.000ha een nieuwe bestemming te geven, ofwel €4.000 per ha. Dit dekt net aan de kosten van het verwijderen van de wijnstokken. Er hebben 5.418 telers zich aangemeld die bijna 27.500ha hebben aangemeld. Zij krijgen hun compensatie wanneer ze op zijn vroegst in 2029 geen wijnstokken op het land heraanplanten. Daarnaast moet het ontwortelingsproces zijn voltooid op 2 juni 2025 om in aanmerking te komen voor de compensatie.

Waarom deze uitkoopregeling?

Uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) blijkt dat de overproductie van wijn in 2023 maar liefst 10% is. China is als belangrijk exportland kleiner geworden na COVID. Daarnaast is China zelf meer wijn gaan produceren en is de focus van import verschoven naar Italië en Spanje waar een betere “value for money” te vinden is.

Ook speelt de internationale handel een rol. Sinds het conflict tussen Boeing en Airbus in 2019, heeft Trump belastingen op Franse wijn verhoogd. En natuurlijk ook door het verleggen van de focus op Amerikaanse producten (America First), zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

De oogst van 2024 zal aanzienlijk lager zijn vanwege de zware regenval, hagel, vorst en meeldauw die de wijngaarden in heel Frankrijk hebben getroffen. Zal dit niet genoeg zijn om het probleem van overaanbod aan te pakken.

Kijken we naar de vraagkant, zien we dat de Franse consumptie gedaald is naar 40lt per persoon per jaar in 2023. En dat terwijl in de jaren 1960 dit volgens de ODTF (Obervatoire Francais des Drogues et des Tendances addictives) nog 120lt was. Dus de interne markt wordt kleiner. Maar ook de exportmarkt wordt getroffen. Doordat ook de wereldwijde consumptie daalt, daalde de Franse wijn export met 9.4%

Al deze trends heeft geresulteerd dat de Franse overheid de vernietiging van wijn subsidieert. Met als doel om de prijzen te stabiliseren. Nochtans is deze actie een druppel op een hete plaat. Frankrijk heeft maar liefst 800.000ha aan wijngaarden, dus met dit initiatief zal de totale wijngaard areaal met slechts 3.5% verminderen.

Zo ook het initiatief om overtollige wijn op te kopen om te destilleren voor industriële toepassingen. Structureel is er 4 tot 5 miljoen hl aan teveel wijn. De vraag is of Franse auto’s binnenkort op bio-ethanol van wijn gaan rijden.

Natuurlijk zal dit de premium wijnen niet zomaar beïnvloeden, maar vooral de mindere kwaliteit wijngaarden zullen profiteren van deze regeling.

Er is een aanvraag ingediend bij de Europese Commissie om tegemoet te komen in deze investering. Echter het is reeds bekend dat de Common Agricultural Policy, daar waar de steun voor de agrarische sector vandaan komt, niet toestaat om vernietiging van Franse wijn te financieren. Het geld zal dan uit de Ukraine Emergency Fund moeten komen, wat natuurlijk ook discutabel is.

Maar wat met Bordeaux en Bourgogne

Zullen de premium gebieden, zoals Bordeaux en Bourgogne ook getroffen worden? Het korte antwoord is ja. Ook in Bordeaux zal 8.000ha gerooid worden. Alles om de prijsstabiliteit terug te krijgen en de overproductie naar beneden te krijgen.

Maar aan de andere kant op het hoge kwaliteitsniveau heeft Bordeaux zijn dominantie opnieuw geclaimd. Met 30% van de verhandelde waarde nam Bordeaux de eerste plaats in, op de voet gevolgd door Bourgogne met 27,7%. Vooral Château Mouton-Rothschild en Château Angelus 2012 waren zeer populair in de handel.

Domaine de la Romanée-Conti was de drijvende veer in Bourgogne. De zeldzame verpakking van één fles Romanee-Conti en La Tâche, naast twee flessen Échezeaux en Romanee-Saint-Vivant was bijzonder populair. En bedroeg bijna 30% van het handelsvolume in Bourgogne.

Champagne had een dip te verwerken en lande met 15,6% op de derde plaats. Hierna volgt een groot gat met Spaanse wijnen die slechts 4,2% van het handelsvolume omvatte. Dit werd gedragen door Vega Sicilia. Een opmerkelijke afname van het Amerikaanse handelsvolume werd ook genoteerd. Een daling van 6 naar 3%. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de Amerikaanse verkiezingen, waar alle aandacht naar uitging.

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *