Reeds in mei dit jaar kwam er onrust onder de Taiwanese elite. Dit kwam in juli naar buiten. Wat blijkt, er zouden wijn nep-transacties (ofwel wijn fraude) hebben plaatsgevonden op grote schaal. Maar wat is wijn fraude nu eigenlijk voor iets? Daar willen wij dieper op ingaan.
Wat is er gebeurd in Taiwan
Maar even terug naar Taiwan. Eind 2023 bracht een ondernemer een fles witte wijn van Coche-Dury’s Premier Cru wijngaard Perrières naar een diner. Hier was ook de exclusieve agent van het domein bij aanwezig. Deze wist direct aan te geven dat er mogelijk wijn fraude in het spel zou zijn omdat de smaak en de flesdetails afweken. Domaine Coche-Dury is één van de meest geroemde domeinen uit Meursault, in de Côte de Beaune. De wijnen worden wereldwijd tot de absolute top van Bourgogne gerekend. Het domein bevat 11ha waarvan ongeveer 4ha van de wijngaarden in Meursault liggen, verspreid over meerdere Lieu-Dits, zoals de Perrières-wijngaard.
Wat is wijn fraude
Er zijn veel verschillende vormen van wijn fraude. Wijn kan aangelengd zijn met water, illegale toevoeging van alcohol, glycerol (zoals het bekende schandaal in Oostenrijk uit 1985), maar ook het blenden met wijnen van mindere kwaliteit of gewoonweg verkeerd labelen. Zo ook in Napels (Italië) waar het Openbaar Ministerie een onderzoek is gestart naar fraude met EU-landbouwfinanciering om over te gaan op biologische wijnbouw. Maar ook legde Report in een documentaire op de Italiaanse tv zender Rai3 naar buiten dat druiven verbouwt in Pulgia naar het noordelijke Veneto waren getransporteerd om als Veneto wijnen gebotteld/geblend te worden. Wijnen uit Veneto zijn aanzienlijk duurder dan die uit Puglia, en dan is de rekensom snel gemaakt natuurlijk.
Er zijn manieren om fraude te herkennen. Is het etiket van een oude fles wijn verlijmd met synthetische wijn? Is het label gedrukt met een moderne printer? Is het etiketpapier echt zo oud? Of een (chemische) analyse van de wijn zelf. Echter dit soort analyses zijn tijdrovend en kostbaar. Vandaar dat wijn fraude vooral bij dure wijnen pas interessant is.
De meest bekende wijnfraude
Aan het begin van het nieuwe millennium vergaarde Rudy Kurniawan een fortuin met handel in zeldzame wijnen. Echter, hij bottelde en labelde deze wijnen zelf. Dit kon doorgaan, mede doordat in de US, dankzij de dotcom revolutie, Silicon Valley meer geld had dan verstand van wijn.
Na verloop van tijd verschenen er echter discrepanties in de markt. Flessen Clos St Denis van Domaine Ponsot, van jaargangen tussen 1945 en 1971, begonnen op te duiken. Laurent Ponsot, het hoofd van het huis, vond dit verrassend omdat zijn familie pas in 1982 begon met het maken van de wijn.
Tegelijkertijd huurde een Amerikaanse miljardair, Bill Koch, een privé detective in omdat hij nepflessen in zijn verzameling had ontdekt.
Al met al resulteerde dit in een FBI onderzoek waarbij in 2012 Kurniawan werd ontmaskerd. Over deze wijn fraude is in 2016 de film Sour Grapes gemaakt.
Hoe groot is wijn fraude eigenlijk
Op de vraag hoe groot wijn fraude nu is, is eigenlijk geen antwoord te geven. De aard van illegale markten betekent dat het moeilijk is om een nauwkeurig inzicht te krijgen. Volgens een artikel op de website van Jane Anson gaat er al 10 jaar een cijfer van 20% van de totale wijnmarkt rond. Dit betekent een waarde van $67.9 miljard in 2020.
Technologie zal steeds zich steeds verder ontwikkelen en zal ongetwijfeld een rol gaan spelen om wijn fraude te beperken. Denk aan watermerken op het etiket, elektronische tags, unieke serie nummers, UV toepassingen, noem maar op. Maar gaat dit het probleem oplossen? Waarschijnlijk niet, omdat men altijd probeert een voordeel uit te slaan.