Wijnregio’s zijn verspreidt over het Noorder- en Zuidereiland van Nieuw Zeeland. De sneeuwbedekte pieken van de bergrug en het heldere water dat door de rivieren stroomt met wijngaarden op de voorgrond leveren fantastische plaatjes op. Noordereiland omvat top wijnregio’s met wijngaarden die veelzijdig zijn qua wijnaabod. Hoewel het grootste wijnbouwgebied op Zuidereiland ligt, vinden we de meest gerenommeerde wijngebieden op Noordereiland. Het warmere en vochtigere klimaat van wijnhuizen op het Noordereiland heeft de kenmerkende Sauvignon Blanc van het land zien bloeien, op de voet gevolgd door Chardonnay en Bordeaux-stijl rode blends.
Het lang gerekte eiland kent verschillende wijnregio’s die redelijk verspreid liggen. Het warmere en vochtigere klimaat heeft een impuls gegeven aan de kenmerkende Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, gevolgd door Chardonnay en Bordeaux-blends.
Hawke’s Bay is dé toonaangevende regio voor de beste wijnhuizen en is het op één naar grootste wijnbouwgebied. Gisborne geniet van de meeste zon van alle wijnbouwgebieden. Uniek is dat hier ook de eerste wijngaarden liggen die de zonsopgang zien. De eerste wijnstokken werden in Northlands aangeplant in 1819. Hier vindt nu een nieuwe revival plaats nadat Northlands een tijdje uit de gratie is geraakt. Vooral Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay zijn erg in trek.
In het midden van het eiland ligt Auckland met de gelijknamige regio. Ook hier vinden we vooral aanplant van Bordeaux-blends en Chardonnay. Waikato en de Bay of Plenty zijn twee van de kleinere regio’s, met wijngaarden verspreid over glooiende landbouwgrond waar de focus ligt op Chardonnay gevolgd door Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc.
En tenslotte in het zuiden ligt het wijngebied Wellington.
Waar het begon in Northland
Wijnbouw is verspreid over drie districten: Kaitaia aan de westkust in het uiterste noorden, rond de Bay of Islands aan de noordoostkust en in de buurt van Whangarei, de grootste stad van Northland. Wijngaarden bevinden zich voornamelijk op vlakke of zachte hellingen. Bodems variëren in de hele regio van ondiepe kleigronden over zand-klei ondergronden tot vrij drainerende vulkanische structuren.
Hoewel de wijnbouwgeschiedenis in Northland begon, is het een beetje in de vergetelheid geraakt. Hoewel de regio nu weer in opkomst begint te raken, is het nog steeds het gebied met de kleinste opbrengst met haar 77ha, 27 wijnbouwers en slechts 195 ton
Northland ervaart meestal de warmste rijpingsomstandigheden van het land, wat de populariteit van Syrah (13.6% van de aanplant) en Chardonnay (19.7%) verklaart. Maar ook Pinot Gris (11%) en verrassend genoeg Zuid-Afrika’s trots, Pinotage (3.7%) en het moderne ras Chambourcin die we ook al in het Australische Hastings River tegen kwamen, vinden we hier! Dit getuigt hoe veelzijdig en top de wijnregio’s van Noordereiland kunnen zijn.
Het subtropische gebied van Northland is uniek in Nieuw Zeeland. De warme en vochtige zomers gevolgd door regenachtige winters zijn een uitdaging voor telers. Het zorgvuldig toepassen van verschillende wijngaardtechnieken is van groots belang om meeldauw en rot tegen te gaan. Een rol die meespeelt is het aanplanten nabij de kust waar wijngaarden zijn blootgesteld aan de verkoelende winden vanaf de Stille Oceaan of de Tasmanzee.
De bodems variëren van harde zandsteen tot dichte slecht gedraineerde keien. Ondanks deze minder geschikte bodem is het telers toch gelukt om wijngaarden te exploiteren. Vooral die op de glooiende vulkanische bodems
Divers Auckland
Zowel vanwege historische als commerciële redenen vinden we de grootste wijnmakers in Auckland, zoals Montana en Villa Maria. Het waren de Dalmatische kolonisten die hun wijnbouwtradities meebrachten uit Kroatië en wijngaarden begonnen te ontginnen rondom Kumeu. Hoewel de grootste wijnmakers hier gevestigd zijn, verkrijgen ze de meeste druiven uit andere regio’s. Wijnbouw in de regio Auckland, ten noorden en zuiden van de gelijknamige stad, zijn vaak boetiekwijnmakerijen. Hier staan voornamelijk Chardonnay (71ha) en de Bordeaux-druivenrassen Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc (gezamenlijk 70ha) aangeplant, verspreid over 291ha. De in het oog springende variëteiten zijn Albariño (10ha) en Malbec (14ha). Ook hier zien we grote verschillen, er zijn slechts 3 wijngaarden die meer dan 50ha omvatten. Terwijl er 75 zijn die kleiner dan 5ha zijn.
Het klimaat is vochtig vanwege de ligging aan de kust, gepaard met hoge regenval. De oostelijke delen, en met name Waikeke Island, worden beschermd door de Waitakere Ranges. Tijdens het groeiseizoen is er voldoende warmte om de druiven optimaal te laten rijpen, wat resulteert in hoge kwaliteitswijnen. De bodem is overwegend ondiep klei met lage natuurlijke drainage. Hierdoor is ziekte, schimmel en overdadige bladergroei een groot risico.
Subregio’s in Auckland
Al sinds de vroege jaren 1900 vindt hier wijnbouw plaats. Deze is beïnvloedt door Kroatische, Libanese en Britse wijnmakers. Verspreid over een groot, geografisch divers gebied, omvat het wijngebied van Auckland drie subregio’s, het eiland Waiheke, het historische West Auckland en het noordelijk gelegen Matakana. Desondanks delen deze drie subregio’s dezelfde bodemstructuur; een vulkanische, kleirijke bodem gecombineerd met een gematigd zeeklimaat.
Waiheke eiland ligt recht voor de stad Auckland. Het warme droge zeeklimaat bevordert de intensiteit en zuiverheid van het fruit. Het heeft een rijke geschiedenis met hun Cabernet blend (Sauvignon x Franc). Deze kennen dezelfde prijsniveau’s als vergelijkbare wijn uit Bordeaux en Toscane. Maar recentelijk worden de gedurfde Syrah, elegante Chardonnay, diepe, met fruit gevulde Montepulciano en Petit Verdot, en geurige Viognier- en Pinot Gris-wijnen geprezen.
Ten noorden van Auckland liggen de mooie glooiende heuvels van Matakana. De wijnstokken zijn relatief jong, maar produceren met fruit gevulde Pinot Gris, Syrah en Cabernet wijnen. Door de noordelijkere liggen is het klimaat warmer en zonniger, maar desondanks hebben de wijnen een goede body en textuur dankzij zorgvuldige selectie. Ook experimenteert men met Italiaanse stokken zoals Sangiovese, Nebbiolo en Montepulciano.
De subregio Kumeu produceert een evenwichtige Chardonnay met rijp tropisch fruit en frisse uitgebalanceerde zuren van vooral oude wijnstokken. De Chardonnay van Kumeu River wines heeft inmiddels een wereldwijde cult-status bereikt.
Tenslotte Clevedon is de meest recent opgericht subzone. Hoewel bijzonder klein qua omvang, geniet Clevedon een uitstekende reputatie voor Bordeaux-blends in Nieuw Zeeland. Ook hier zijn het overwegend oude wijnstokken. De wijngaarden liggen rondom de stad Clevedon aan de Wairoa rivier.
Niet zo veel in Bay of Plenty
De regio’s Waikato – Bay of Plenty ten zuiden van Auckland vertegenwoordigen kleine maar gestaag groeiende wijngaardaanplantingen (slechts 14ha) die verspreide stukken land bezetten te midden van glooiende landbouwgrond. Eigenlijk is het natte klimaat niet geschikt voor wijnbouw. De wijnhuizen hebben vaak een kleine wijngaard, maar het meeste fruit is afkomstig uit omringende regio’s en dus hebben de wijnen geen regio-specifieke stijl. De wijnproductie is voornamelijk gericht op Pinot Noir (5ha) met Chardonnay (4.7ha) en Pinot Gris (1.9ha) op de tweede en derde plaats. Beide regio’s genieten van een gematigd warm klimaat naar Nieuw-Zeelandse normen met bodems van zware leem over klei ondergronden.
Boetiek wijngaarden in Gisborne
Gelegen op het meest oostelijke puntje van het land heeft Gisborne‘s werelds meest oostelijke wijngaarden en de eerste wijnstokken die elke dag de zon zien. De regio krijgt veel zonuren op kustvlakten die vanuit het westen worden beschut door een reeks bergen.
Lange tijd had de regio een reputatie als een bulkwijnproducent, met haar 1.250ha en 19.500ton opbrengst. Maar heeft zich nu omgedoopt tot “Chardonnay Capital of New Zealand”. Het is het twee na grootste wijnbouwcentrum van Nieuw Zeeland, verdeeld in verschillende subregio’s waarbij Central Valley en Patutahi de belangrijkste twee zijn. Bodems omvatten alluviale leem over zanderige of vulkanische ondergronden van matige vruchtbaarheid. Chardonnay beslaat ongeveer 50% van de wijngaarden. Maar ook andere aromatische rassen als Gewürztraminer, Viognier en Chenin Blanc doen het erg goed.
De wijngaarden worden sterk beïnvloed door hun ligging aan de kust, een beschut macroklimaat en overvloedige zonneschijn tijdens het groeiseizoen – Gisborne is een van de meest betrouwbare gebieden in Nieuw-Zeeland voor het verbouwen van druiven. Zeebries tijdens de zomer helpt de intensiteit van het zonlicht in de regio te matigen en het groeiseizoen te verlengen, waardoor de complexiteit en zuurgraad aan de bessen worden toegevoegd. Wijngaarden op hellingen op het zuiden bestaan over het algemeen uit silt-leem met sporen van kalksteen en lopen naar beneden in vlakke, alluviale wijngaarden met zware kleigronden. Irrigatie is hier niet nodig.
Classificaties in Gisborne
Er zijn grofweg 4 subregio’s, echter die zijn ook nog onderverdeeld. We beginnen bij Ormond, waar we de originele aanplant terugvinden. Hier vinden we ook de “Golden Slope”, een 10km lange zacht glooiende helling met kalkstenen bovengrond die enkele van Gisborne’s beste Chardonnay voortbrengt. Ook de subregio Ormond Vallei die vergelijkbaar is met de “Golden Slopes” leveren zeer gebalanceerde wijnen. Net als Hexton Hills die zich onderscheid door haar Kaiti klei gebaseerde bodem.
Central Valley
Ook op de oostelijke oever van de Waipaoa rivier vinden we subregio Central Valley. De noordelijke gebieden bestaan uit een mengsel van kleileem en slibgronden. Riverpoint is de subregio van de Central Valley dat de verkoelende zeebries van de Pacifische kust ontvangt om de hitte van de zomer te temperen. De bodems bestaan uit vrij drainerende siltleem die fruit goed laat rijpen, met constant hoge fruitsuikerspiegels.
Parurahi
Tegenover Central Valley ligt Patutahi subregio. Hier vindt de grotere productie plaats met maar liefst ruim 33% van de aanplant. Het warme klimaat met weinig neerslag (maar liefst 30% minder regen) en goed doorlatende glooiende klei en slibgrond levert uitstekende Gewürztraminer met goede body en textuur op. Het Parurahi Plateau is één van de jongste aanwinsten binnen Gisborne regio. De Kaiti-kleileembodems in dit teeltgebied zijn al veelbelovend en hebben premium, rijk gearomatiseerde, bekroonde wijnen geproduceerd. Het is over het algemeen warmer en droger dan andere Gisborne teeltgebieden.
Manutuke
In het kustgebied Manutuke, ten zuiden van de stad Gisborne, werden wijnstokken voor het eerst gevestigd in de late jaren 1890. Chardonnay is de belangrijkste variëteit die wordt geteeld op goed gedraineerde en zanderige bodems, met siltige en zwaardere Kaiti-kleigronden die te vinden zijn op locaties in het heuvelachtigere westen. Dichter bij de rivier kunnen bodem- en klimatologische omstandigheden heerlijke gebotrytiseerde wijnen en fijn gestructureerde aroma’s produceren.
Waipaoa
Tenslotte is subregio Waipaoa beschermd tegen koele zeebries en kustbuien. Een warmteval veroorzaakt door een natuurlijke vernauwing van de vallei, gecombineerd met de kleigronden in dit gebied, produceren wijnen met rijpere fruitsmaken en warme honingachtige complexiteit. Wijngaarden liggen het meest dicht bij de Waipaoa-rivier op lichtere, meer vrij drainerende bodems met wijnstokken die zeer productief zijn.
Hawke’s Bay
Welkom in het wijngebied dat hoog staat aangeschreven om haar zeer hoogwaardige Bordeaux-blends en volle Chardonnay. Syrah dat geproduceerd wordt in de klassieke Europese stijl heeft een groot potentieel. Het is het één na grootste wijnbouwgebied met 4.850ha. De opbrengst in 2022 was 40.170 ton wat daarmee ook de tweede grootste productieve regio is. Sauvignon Blanc heeft de grootste aanplant met 1.088ha, gevolgd door Chardonnay met 1.064ha. De Bordeaux rassen (Merlot, Cabernet Sauvignon en Franc) zijn de belangrijkste blauwe druivensoorten met in totaal 1.120ha terwijl Syrah “slechts” 345ha beslaat.
Het klimaat is warm en droog, gematigd door de nabijheid van de oceaan in het oosten en beschut door het centrale plateau in het midden van het eiland. Het is niet zo warm en vochtig als in Gisborne, maar ook niet zo koel en winderig als Wellington. Wat overblijft zijn warme droge zomers en een lange herfst, ideaal voor wijnbouw voor druiven. Vignerons moeten hun locaties zorgvuldig uitkiezen om te profiteren van de complexe mesoklimaten die hier te vinden zijn. De meeste wijngaarden zijn te vinden langs de paden en alluviale terrassen van de vier grote rivieren. Hierbij zijn de subregio’s in te delen in vijf gebieden; het kustgebied, de hellingen, de alluviale vlakte, de rivierdalen en het centrale deel van Hawke’s Bay.
Subregio’s
De twee wijnbouwgebieden nabij de kust profiteren het meest van de gematigde temperatuur en het lange groeiseizoen. De grindachtige bodems van Bay View in het noordelijk gelegen Esk River Valley en Te Awanga in het zuiden brengen premium Chardonnay en vroegrijpe Pinot Noir wijnen voort.
Wanneer we hoogte zoeken, komen we uit in Havelock met Maraekakaho subregio en Bay View. Hier vinden we uitmuntende Pinot Noir wijnen.
De alluviale vlaktes zijn gevormd door rivieren die met hun vrij drainerende grindbedden en steenachtige terrassen het landschap domineren. Dit is de thuisbasis van enkele van de beste wijnen van Hawke’s Bay met subregio’s als Gimblett Gravels en Bridge Pa Triangle. Gimblett Gravels is uitgegroeid tot een fenomeen, vooral de Syrah is bijzonder goed. Je ziet zelden dat de wetgeving zo strikt is als in Gimblett Gravels, 95% van de druiven moeten uit deze regio komen die ongeveer 600ha omvat en waar slechts ongeveer 25 vignerons actief zijn.
De vier rivieren die Hawke’s Bay doorkruisen vormen een volgende subregio. Hier vinden we mooie Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir van de hoger gelegen gebieden.
Landinwaarts op een hoogte tot 300 meter worden de wijngaarden van Central Hawke’s Bay gekenmerkt als koelere gebieden met potentieel voor Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir.
“Glinsterende wateren”
De kleine subregio Wairarapa, wat ‘glinsterende wateren’ betekent in het Maori, is waar een klein cluster van wijnhuizen van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland een aantal uitzonderlijke Pinot Noir- en Sauvignon Blanc-variëteiten produceert. De drie belangrijkste subregio’s delen in grote lijnen hetzelfde klimaat en bodems, maar bieden ook subtiele verschillen in karakter van de wijn. Het heeft ongeveer 1.100ha aan wijngaardgebieden waarbij de aanplant van Pinot Noir domineert.
Masterton is de grootste stad in Wairarapa en ook de benaming van de subregio die er ligt. Het is het eerste gebied waar druiven werden geplant in de regio. De vallei wordt overschaduwd door de Tararua-bergen en vroege ochtendvorst komt vaak voor, wat een mooi contrast is met de ongelooflijk hete zomerdagen. Dit levert complexe en smaakvolle wijnen, met Sauvignon Blanc en Pinot Noir als dominante variëteiten.
Net ten zuiden is de subregio Gladstone gezegend met vrij drainerende rivierterrassen en een koeler klimaat met veel zon. Klei tussen de steenachtige siltleem past heel goed bij de overheersende Pinot Noir, naast levendige Sauvignon Blanc en indrukwekkende aroma’s.
Martinborough is het pittoreske koloniale dorp dat omgeven is door kleine wijngaarden, onderhouden door familiebedrijven. Met een klimaat- en bodemprofiel vergelijkbaar met dat van Bourgondië, is het geen wonder dat Martinborough de wijnwereld op haar kop heeft gezet. Veelgeprezen Pinot Noir, levendige Sauvignon Blanc en elegante Syrah worden allemaal geproduceerd in deze meest zuidelijke Wairarapa-subregio, met vrij drainerende bodems en een koel, droog klimaat.