Masterclass 1.0 in Coronatijd

Afgelopen weekend heeft Love4Wine de eer gehad om de eerste masterclass te organiseren. Natuurlijk binnen het kader van het corona speelbord. Dit resulteerde in een masterclass 1.0 in Coronatijd. We hadden een heel gezellige avond waarbij de eerste stappen werden gezet in de grote wereld van wijn voor mijn gasten.

Spumante

We begonnen met een Pepe Nero spumante. Waarom te beginnen met een mousserende wijn? Naast dat het natuurlijk lekker is, is er nog een hele goede reden! Maar dat verklappen we natuurlijk niet.

Mousserende wijn Pepe Nero Spumante

De Pepe Nero is een leuk aperitief gemaakt volgens de traditionele methode, dus net als een champagne. De wijn heeft een mooie verfijnde bubbel. En de neus kent verfrissend citrus en tropisch fruit. De wijn heeft hoge zuren, gemiddeld alcohol en mondgevoel. De afdronk kenmerkt zich door de zuren in combinatie met het citrusfruit en een zweem van perzik. Ze is verfrissend, soepel en toegankelijk.

Witte wijn

Om vervolgens de masterclass voort te zetten met twee witte wijnen. Je bouwt rustig op naar de zwaardere wijnen. Ik had gekozen te beginnen met de Castel Firmian Pinot Griggio.

Witte wijn Castel Firmian Pinot Grigio

Deze groengele wijn, afkomstig uit het koelere Trentino, heeft een lichte intensiteit. De neus geeft veel meer; heerlijke knisperend citrusfruit, appel en bloesem komen je tegemoet. De wijn heeft gemiddeld zuur en alcohol. De body is prettig met tonen van citroen, limoen en appel. Geserveerd met zelfgemaakt pestobrood maakte deze wijn nog completer.

Witte wijn Bertholets Viognier

De volgende wijn was een Bertholets Viognier Reserve. Deze wijn is afkomstig uit de Pays d’Oc in de regio Languedoc-Roussillon. De goudgele wijn is voller van structuur wat ook zichtbaar is door de tranen die op het glas achterblijven. De wijn heeft een meer dan gemiddelde intensiteit waarbij vooral tropisch fruit naar boven komen. Met haar volle body komt het boter gevoel van de malolactische omzetting duidelijk naar voren. Maar wordt zeker mooi gedragen door het tropische fruit waarbij je moet denken aan perzik en nectarines. De wijn heeft een heerlijk verfrissende afdronk waar je goed van kan genieten. Toen de gerookte zalm met roomkaas op tafel kwam, kwam de stemming er echt pas in. Dit was een eye-opener waardoor de wijn nog meer gewaardeerd werd!

Rode wijn

Natuurlijk kwam ook de rode wijn aan bod bij deze masterclass 1.0 in Coronatijd. We kozen voor een Bertholets GSM en een Neropasso.

Rode wijn Bertholets GSM

De Bertholets GSM (wat staat voor de blend bestaande uit Grenache, Syrah, Mourverdre) is een rode wijn met een mooie paarse zweem. In de neus spat het rijpe rode fruit en vanille geur eruit. De zwoele wijn geeft een lekker vol mondgevoel waarbij ook vanille en kruidige tonen van laurier en kruidnagel, maar ook vanille van de houtrijping naar boven komen. De afdronk is heerlijk lang genieten. Het kaasplankje maakte deze wijn helemaal compleet. De wijn werd nog voller en het rijpe fruit en vanille bracht nog meer balans.

Assortiment_Biscardo Neropasso

Ook hadden we nog de Neropasso. Deze blend van corvina, corvinone (wat grote corvina betekent) en cabernet sauvignon. De laatste twee dragen bij aan het tannine gehalte van de wijn. De wijn wordt gemaakt volgens de Appassimento methode; de druiven rijpen langer aan de stok waarna ze worden gedroogd. Water verdampt waardoor suiker en aroma’s versterken. Dit is duidelijk terug te leiden in de wijn. De robijnrode wijn laat ook mooie tranen achter in het glas. In de neus stuift de kers en zwart fruit. Terwijl wanneer je de wijn proeft heerlijke tonen van gerijpt fruit, gedroogde vijgen en pruimen te bespeuren zijn. De vanille hint maakt het compleet. Daar waar de tannine in eerste wat harder werden ervaren, werden deze na de kaas combinatie heerlijk verzacht. De afdronk is heerlijk soepel en kan je lang van genieten.

Conclusie

Deze masterclass 1.0 in Coronatijd was een zeer geslaagde avond. De gasten zijn vertrokken met een aantal mooie flessen om thuis verder van te genieten en hebben zeker veel opgestoken. Vooral de Viognier en GSM vielen bijzonder in de smaak. Dat is een mooi begin om verder uit te bouwen. Het zaadje is gepland en het verhaal van wijn wordt op deze wijze verder verteld. Dit verhaal stopt niet, er is teveel te vertellen en te delen. Dat is waar deze avonden om gaan.

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Eén antwoord op “Masterclass 1.0 in Coronatijd”

  1. was inderdaad een zeer leuke leerzame avond…
    had niet gedacht dat ik een rode wijn zo lekker zou vinden daar ik dacht een zoete witte wijn liefhebber te zijn…
    en ook dat eten zoveel met de smaak doet had ik niet verwacht…
    al met al een zeer geslaagde avond !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *