Een mooie bubbel: Pepe Nero Spumante brut

Met de feestdagen in het vooruitzicht, in welke hoedanigheid dan ook gelet op de ontwikkeling van Covid-19, met deze mooie bubbel de Pepe Nero Spumante zal het altijd een feestje zijn.

Herkomst

De Pepe Nero Spumante brut is afkomstig van het huis Cignomoro. Welke ook de hele mooie 80 Vecchie Vigne voortbrengt. In de zuidelijke hak, Puglia ligt de regio Salento. Daar in de subregio Valle d’Itria komt deze mooie wijn vandaan.

Klimaat

Het klimaat in het zuiden is niet verrassend warm mediterraans. Met warme zomers, milde winters en vrij weinig neerslag. Er valt echter voldoende regen voor de olijf- en wijnteelt en het aantal zonuren zorgt ervoor dat de vruchten in de zomermaanden goed kunnen groeien. In de zomermaanden ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de dertig graden, maar iedere zomer komen er wel periodes voor dat het kwik ruim boven de dertig graden uitkomt. De relatieve luchtvochtigheid kan vooral in het najaar flink oplopen. 

De geringe neerslag is ten gunste van druk op de druif om zich beter te ontwikkelen. De warme dagen kan je vertalen naar de steenvruchten die je proeft in de wijn. De hoge luchtvochtigheid daarentegen is wel een risico. Dit geeft kans op rot. Maar geeft tevens de potentie door de rijke zuren.

De druivensoort

Deze bubbel Pepe Nero spumante is gemaakt van de Fiano Minutolo druif. De Fiano is een relatief onbekende, lokale druif die haar oorsprong in Sicilië vindt en nu vooral in Puglia staat aangepland. Maar de Fiano Minutolo (ookwel Fiano Aromatica genaamd) kan, na wetenschappelijke analyse in 2001, gelinkt worden aan Moscato Bianco en Moscato di Alessandria. De Minutolo groeit reeds sinds de dertiende eeuw in Puglia.

Mousserende wijn Pepe Nero Spumante

Deze bubbel Pepe Nero spumante is gemaakt van de Fiano Minutolo druif. De Fiano is een relatief onbekende, lokale druif die haar oorsprong in Sicilië vindt en nu vooral in Puglia staat aangepland. Maar de Fiano Minutolo (ookwel Fiano Aromatica genaamd) kan, na wetenschappelijke analyse in 2001, gelinkt worden aan Moscato Bianco en Moscato di Alessandria. De Minutolo groeit reeds sinds de dertiende eeuw in Puglia.

Net zoals vele andere inheemse rassen werd de Minutolo met uitsterven bedreigd. In 2000 lanceerden vooruitziende producenten en oenologen een programma in de wijngaarden van de Valle d’Itria, waardoor een revival van de Fiano Minutolo werd ingeleid.

 De Fiano Minutolo is een witte druif met aromatische karakteristieken. De bessen zijn eerder klein met een stevige schil. Een goud gele kleur met amber tinten. Ze bereikt een goede rijpheid vroeg in september. De wijnen zijn droog met relatief veel alcohol, gepaard met een rijk pallet aan fruitige en florale aroma’s.

Spumante

Wat betekent spumante eigelijk? Iedereen is bekent met champagne, cava en prosecco. Waar kan je spumante dan plaatsen?

Nou uiteindelijk zijn namen als champagne, cava en prosecco beschermde namen. Alleen bubbels uit de Champagne streek in Frankrijk mogen de naam champagne dragen. Dat zelfde geldt voor cava (bubbels uit Spanje). Overigens beiden worden gemaakt volgens de zogenaamde methode traditionelle; de tweede vergisting gebeurd op fles. Prosecco is afkomstig uit het Italiaanse Valdobbiadene. De productie noemt men tank methode, omdat de tweede vergisting op tank gebeurd.

Omdat de Pepe Nero afkomstig is uit Puglia, mag deze dus geen Prosecco heten, vandaar de naam spumante. Dit is de benaming voor een Italiaanse mousserende wijn die meer dan drie bar druk bevat. Anders heet het frizzante.

Pepe Nero Spumante brut

Deze verfijnde bubbel is vol en romig van smaak. Maar dankzij de zuren en cirrus vruchten geeft ze een heerlijk verfrissende afdronk. Het zuurgehalte combineert goed met de steenvruchten en tropisch fruit wat in het palet naar voren komt. Met haar 11% alcohol, ondanks het warme klimaat mooi gebalanceerd. Afdronk kan wat kort zijn, maar desondanks een prima en aangename wijn, met een goede value-for-money ratio.

De wijn is vegan doordat er geen dierlijke klaringsmiddelen worden gebruikt.

Wijn en spijs

Deze bubbel is een prima match op een zomers terras met zeevruchten en schaal- en schelpdieren zoals krab of kreeft. Maar door het warme klimaat krijgt de wijn een warme invloed met een mooi zoetje. Daardoor is de wijn ook prima geschikt bij een bubbel ontbijt

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *